dissabte, 5 de novembre del 2011

INAUGURACIÓ DEL VI CONGRÉS EXCURSIONISTA



BRILLANT INAUGURACIÓ DEL VIè CONGRÉS EXCURSIONISTA A LA CIUTAT DE LLEIDA.

Aquest dissabte al matí va començar a caminar el nostre Congrés excursionista. La inauguració va tenir lloc a Lleida per commemorar el centenari de la realització del 1r Congrés que es va tenir lloc a la capital ponentina.

A dos quarts de deu els congressistes es van aplegar en el pati gòtic d’ Institut d’Estudis Ilerdencs on es va presentar l’exposició: La Lleida del primer Congrés Excursionista Català que reflecteix certs aspectes de la ciutat en la celebració del primer Congrés per ajudar a entendre millor la transcendència dels acords presos.

El President del Centre Excursionista de Lleida, en Lluís Taberner, va donar la benvinguda a tots/es els excursionistes assistents.

En Feliu Isard, coordinador de l’exposició, va comentar els plafons expositius. Segurament aquests es traslladaran la setmana propera a CosmoCaixa per poder ser contemplats pels excursionistes que no van poder desplaçar-se a Lleida.

La diputada Rosa Pujol va tancar l’acte, excusant el President de la Diputació, que per problemes d’agenda li va ser impossible d’assistir a l’acte.

Es dóna la coincidència que l’exposició es troba en el marc de l’antic Hospital de Santa Maria – un notable edifici gòtic – que es volia tirar a terra però la ferma oposició del Centre Excursionista de Lleida (CEL) l’any 1916 va impedir la demolició del valuós monument històric.

Seguidament es va recórrer l’eix vital de la ciutat vella i es va pujar al turó de la Seu Vella on el Director del Consorci de la Seu Vella, en Pep Tort, va fer una curosa visita a la catedral vella de Lleida, explicant la dissortada història de la capital plena de cruels confrontaments en l’entrada a Catalunya de les forces castellanes. L’erudita deserció va acabar en el pati de l’antic Castell del Rei, recentment restaurat.

En el seu extrem nord, en Joan Ramon Segura, va explicar als assistents la meravellosa panoràmica que es fruís des d’allí dalt sobre el Pirineu, tot contemplant el Mont Perdut, el Posets, l’Aneto, el Cotiella, el Turbó, el Montsec, el Cadí ... i una munió més de cims pirinencs però el dia no permetia contemplar-los i va invitar als acompanyants que pugessin un altre dia per poder gaudir de l’excelsa visió pirinenca. Igualment comunicar que properament el Consorci de la Seu Vella i el Centre Excursionista de Lleida col·locaran taules d’orientació per explicar l’extens paisatge. Finalment es va inaugurar una placa amb una rosa dels vents que recorda la celebració del 1r Congrés l’any 1911 i la inauguració de la 6na edició que es feia aquell 5 de novembre de 2011.

L’acte principal es va realitzar a l’interior del majestuós castell del Rei. L’escriptor Pep Coll va fer una conferència al voltant del tema de l’excursionisme i la seva evolució en la història. Els seus comentaris van estar plens de fina ironia i humor. S’ha demanat poder transcriure el text pels diferents mitjans per poder gaudir-ne tot els excursionistes del bell escrit.

Posteriorment, va parlar en Lluís Taberner, president del CEL – organitzador de l’acte – que va destacar la importància de l’esdeveniment que estàvem inaugurant. Posteriorment, l’alcalde de la ciutat de Lleida, Àngel Ros i consoci del CEL, va entrellaçar aspectes dels acords del congrés de 1911 amb aspectes del segle XXI i desitjar molt d’encert en les properes jornades de treball.

Finalment, va intervenir el president de la FEEC, en Jordi Merino, que agraí l’assistència dels excursionistes a la inauguració, felicità al Centre excursionista de Lleida per l’organització de l’acte i manifestà el seu desig d’èxit en les properes jornades congressuals dels dies 12 i 13 de novembre que tindran lloc a les instal·lacions de CosmoCaixa a Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada